HVAD ER YOGA?

Yoga er et træningssystem og en filosofi, der har sit udspring i Indien og som tilgodeser både krop og sind ved at kæde fysiske øvelser, åndedræt og mentalt fokus sammen. Der er gennem tidens løb udviklet forskellige yogastilarter, både i Indien og i den vestlige verden, og fokus kan ligge forskellige steder i den enkelte yogaform. Yoga kan være mere eller mindre fysisk, alt efter yogastil og behov, og kan både styrke og smidiggøre kroppen, samt indeholde meditation og pranayama, som er åndedrætsøvelser. 

Yoga baserer sig på en filosofi, der meget kort fortalt stræber mod at stilne tankernes konstante kværnen og i stedet forsøge at være tilstede i nuet, uanset om nuet er mens man laver sine øvelser på yogamåtten eller er i gang med noget andet i sit liv. Man kan sige at yoga er motion for både krop, koncentration og åndedræt og kan betyde øget velvære både fysisk og mentalt, kan give noget ro, kan strække og styrke kroppen og frigøre affaldsstoffer og lære en at bruge sin vejrtrækning bedre.

HVORFOR GÅ TIL YOGA?

Udgangspunktet for den enkelte for at komme til yoga kan være forskelligt fra person til person. Måske er det et ønske om at finde en passende fysisk træningsform, måske er der områder af kroppen, der trænger til at styrkes og/eller smiddiggøres. Det kan også være gavnligt, hvis man stresser lidt i hverdagen eller måske er man tiltrukket af den ekstra dimension med filosofi, åndedræt og meditation.

Uanset udgangspunktet findes der en yogaform og en lærer derude, der passer til netop ens behov.

Hvis man spørger en yoga-udøver om, hvorvidt der er et udbytte af yoga, vil man sikkert - forhåbentligt! - få at vide, at det er der da, men de senere år er forskere også i højere og højere grad begyndt at interessere sig for videnskabeligt at måle, hvad det er der sker i kroppen og hovedet, når man laver yoga. Senest kan man læse i et studie fra USA, at brystkræftoverlevere kan reducere ikke bare de søvn-og træthedsproblemer de ofte oplever, men også graden af inflammation i kroppen efter intensiv behandling. Inflammationstilstande i kroppen spiller også en rolle ved fx diabetes 2 og gigt. 

Du kan læse en artikel her om studiet her: Yoga har positiv effekt på inflammation efter brystkræft

For mig er yoga den perfekte måde at bruge min krop på og samtidig ruste mig til verdenen udenfor yogamåtten. Vi har mange udfordringer af forskellig art i vores hverdag og livet er i konstant forandring, og vi har brug for smidighed og styrke i både krop og sind for at imødekomme de forandringer og være vores bedste i enhver given situation. Yoga har gjort det meget klart for mig, at der er en stærk og uløselig sammenhæng mellem krop og sind.  

Hvis man giver yogaen lov kan man ikke undgå at komme ud på den anden side med større velvære og ikke mindst ny bevidsthed om åndedrættet, som altid er i centrum i en yogapraksis og som er centrum for vores egen eksistens og livet selv.

Du kan se eksempler på yogastillinger under billeder. Det er kun et lille udvalg. Der er mange, mange flere stillinger, både simplere eller sværere, end de viste.